Aktivnosti v naši okolici

Kolesarstvo:
Kolesarskih poti v senci bukovih ali borovih gozdov je nešteto, od takih, primernih za otroke in amaterje, do pravih kolesarskih zagrizencev. Lahko se zapodite po asfaltu ali makadamu.
Tek, hoja:
Senožeti, gozdne poti, makadamske ceste,… ne pozabite – na 700 mnv, s senco vedno na voljo.
Rojstnodnevne zabave:
Organiziramo praznovanje rojstnega dne za otroke. Več o rojstnodnevnih programih si lahko preberete na strani "Programi za otroke"
Planinarjenje:
Pohodniki se na Vremščico ( 1027 m ) lahko odpravite kar izpred hiše. Do planote s pašniki boste v gosti senci bukovih gozdov hodili uro in pol, prav do vrha pa še dobre pol ure. Tudi na Nanos ( 1313 m ) se lahko odpravite peš, sicer pa do izhodiščne točke na Razdrtem z avtom pridete v 5 minutah. V bližini so še Slivnica ( 1114 m ), Kokoška ( 674 m ), Slavnik ( 1028 m ) in drugi hribi različnih težavnostnih stopenj.

Zimske radosti
Ker smo na 700 mnv, nas pozimi velikokrat pobeli sneg. Sicer ne več v takih količinah kakor nekoč, ko ga je zapadlo tudi po meter ali dva, a za drsanje, sankanje, vožnjo z bobom, izdelavo snežakov in kepanje, so takrat pogoji idealni.

Pašniki pa se v tem obdobju spremenijo v čudovite terene za tek na smučeh.
Jahanje:
Manjši otroci lahko jahajo malega ponija, večji in odrasli pa kobilo Slovenske hladnokrvne pasme. Oba sta primerna za popolne začetnike in tiste z malo izkušnjami. Več o jahanju si preberite v glavnem meniju.
Sprostitev:
V senci starih orehov na travniku pred apartmaji se lahko raztegnete na ležalnikih, medtem ko se bodo otroci zabavali na igralih. Na žaru si lahko pripravite okusen obrok ter v miru uživate na svežem zraku.
Domače živali
Kobila slovenske hladnokrvne pasme - Zala, Shetlandski poni – Metuljček, dva psička in muca. Koze, ovce in govedo si lahko ogledate na okoliških pašnikih.
Druženje / aktivnosti za skupine:
V skladu z vašimi željami pripravimo eno ali več dnevne izlete z različnimi vsebinami. Več o tem si preberite na strani "Programi za otroke".
Kulinarika:
Kras in Vipavska dolina sta znana po dobri hrani in še boljši kapljici. Vseh dobrih domačih gostiln in vinskih cest v času bivanja pri nas ne boste mogli preizkusiti.

Pohodi

PRAZGODOVINSKO GRADIŠČE ŽUŠKOVKA

V zaledju Vremščice se nahaja hrib Žuškovka, do katerega se bomo sprehodili po pisanih travnikih in se po gozdnih poteh povzpeli vse do vrha. Na njem še danes stojijo dobro ohranjene ostaline kamnitega obzidja prazgodovinskega gradišča, starega 3500 let. Gre za eno redkih gradišč v širši okolici, ki ima akropolo, z zidom dodatno utrjen najvišji del naselbine. Strokovno voden pohod traja 3–4 ure.

Kdaj: 6. in 27. september, ob 9. uri (oz. po dogovoru za organizirane in najavljene skupine)
Kje: pred Domačijo Lojtrnik
Cena: 10 eur na osebo

KRAŠKI SVET

Pokrajina med Lažami in Vremščico skriva bogat podzemski svet. Pot iz vasi Laže nas bo vodila preko gričevnate pokrajine, mimo Vodnega dola, pa vse do jame Zavinka, okoli katere ležijo skrivnostna brezna. Strmo se bomo spustili 58 metrov globoko in spoznali raznovrstne kraške pojave.

Izlet pod vodstvom lokalne vodičke traja 4 ure. S sabo obvezno imejte nedrsečo obutev, pohodniško opremo in svetilko.

Kdaj: 13. september in 25. oktober, ob 10. uri (oz. po dogovoru za organizirane in najavljene skupine)
Kje: pred Domačijo Lojtrnik
Cena: 7 eur na osebo

Izlete organiziramo za 3−20 udeležencev. Brezplačno za otroke do 14. leta. Izlet izven navedenih datumov je treba najaviti vsaj dva tedna vnaprej. Več informacij in prijave na 051-661-760, www.dobra pot.si, info@dobra-pot.si


Izletniške točke

Naša lokacija Vam omogoča dostop do morja, gora in večjih mest v manj kot pol ure. Na interaktivnem zemljevidu poglejte naše nasvete za izlete.